Friday, December 21, 2007

Today's Slides: December 21

Here they are ...





Happy Holidays!

Arthur Benjamin: Lightning calculation and other "Mathemagic"





Ron Eglash: African fractals, in buildings and braids



Read More...

Thursday, December 20, 2007

December 20 , Scribe Post

In our math class we started mental math first thing as always. Also we marked each others papers. Usually Mr Kuropatwa explains all the mental math questions on how to do them in a helpful way And if u still don't understand the question he will try and explain it again bit by bit or making it more easier to understand. After the mental math questions Mr K put us in groups. I was number 3 but moved to 4 =S. Anyways he put us in groups because its better to find out what other people have for the answers to the booklet. There are many ways to answer a question. Like different kinds of answers that u don't even know about that other people do. It is helpful to people if they don't understand the question or if they do understand the question they might want to know what new things on other peoples minds. And you even get to make new friends :D If we didn't do our homework then we had to do it in class.

There is one question i didn't understand in the booklet. How to find the perimeter of a Parallelogram like how to add 5 1/2 + 91/4 + 6 3/8= ????

I just cant wait till tomorrow. 1 MORE DAY TILL THE WINTER BREAK =D OHHHHHYEAAAA!! Merry Christmas and Happy New Year Everyone!! =D

Next scribe will be :
Jonathan

Read More...

Imperial and Metric Measurments

Hi class, today we did we leaned about imperal and metric measurment we also did mental math as we amost always do it was mostly about precents that we already finshed in our booklets then we went back to imperial measurment and Mr K some students to try to figure out where to put the measurments using arrows.If any of you have problems in math you sould really see Mr K or any qustions and get some help right away the exam is coming.That is it for today see you all in class.

Cait.

Read More...

Wednesday, December 19, 2007

December 19, 2007 Scribe

Well first off, today, we started by coming into the class and chatting to Friends that sit near us. We stood for O' Canada and sat back down. Today we don't starting a mental math .In our class we did a sort Quiz in class.We learn how to measure a screw, clock diskette wrench and pencil. Mr.K show us how to measure this staff. In the other day is i learn how to used the formula


next scribe is justin

Read More...

Today's Slides: December 19

Here they are ...



Read More...

Tuesday, December 18, 2007

Have a great break!


Read More...

Today's Slides: December 18

Here they are ...



Read More...

Monday, December 17, 2007

Today's Slides: December 17

Here they are ...



Read More...

Friday, December 14, 2007

Today's Slides: December 14

Here they are ...



Read More...

Thursday, December 13, 2007

December 13, 2007 Scribe

Holy, how time flies! This is my second scribe post since September 10th. So, I might not be doing this as well as others.

Well first off, today, we started by coming into the class and chatting to the people that sit near us. We stood for O'Canada and sat back down. Class started with Mental Math, as usual. Remember, if you got something wrong, you should come back to the Blog and see where/how you got the question wrong. Everyone should be getting 9 or 10's!

After the Mental Math, Mr. Kuropatwa asked us if we liked working in groups or solo. With the awesome response he got, we were divided into groups and worked on many questions. We basically worked on Perimeter/Circumfrence and Area questions.

Right at the end of class, we quickly looked at the formulas for Surface Area and Volume.


FORMULAS


PERIMETER/CIRCUMFRENCE

Triangle: P = a+b+c
Rectangle: P = 2 (L+W)
Square: P = 4s
Circle: C = πd OR C = 2πr

AREA

Triangle: A = 0.5bh
Rectangle: A = LW
Square: A = s2
Circle: A = πr2
Parallelogram: A = bh
Trapezoid: A = 0.5(Base 1 + Base 2)h


SURFACE AREA

Rectangular Solid: SA = 2WH+2LW+2LH
Sphere: SA = 4πr2
Cone: SA = πrs (Slanted Sides Only)
Cylinder: SA = 2πrh+2πr2
Pyramid: SA = Area of Base + Perimeter of Base x Slant Height

VOLUME

Rectangular Solid: V = LWH
Sphere: V = (4/3)πr3
Cone: V = (1/3)πr2h
Cylinder: V = πr2h
Pyramid: V = (1/3)b2h


Anyways, CHRISTMAS IS 7 DAYS AWAY! =D and The Next Scribe Will Be: Cait ;)

Merry Christmas and Happy New Year! =D

Read More...

Today's Slides: December 13

Here they are ...



Read More...

Wednesday, December 12, 2007

Today's Slides: December 12

Here they are ...



Read More...

Tuesday, December 11, 2007

Today's Slides: December 11

Here they are ...



Read More...

Monday, December 10, 2007

Today's Slides: December 10

Here they are ...



Read More...

Sunday, December 9, 2007

The Parthenon

I thought you all might be interested in this:

We were talking about ratios and the number φ (phi), the Golden Ratio, last week. We also talked about how deeply it's tied to our unconscious appreciation of things that are beautiful. I came across this 7 minute video (below) that tells something of the story behind the construction of The Parthenon. You can also read on wikipedia about how φ was integrated into it's design. You can also browse this site which is dedicated to exploring all things about the Golden Ratio.


The Parthenon

Read More...

Thursday, December 6, 2007

Blogging on Blogging

It's meeeeeeeee. . . againnnn

In this section of Math, I found quite a lot of things interesting. However, one thing that has stuck with me was how you calculate the HST in the Atlantic Provinces.

Step 1: Look at the question. Does it have any Discounts or Other Items (More than one)

What is the total cost, including tax, of the socks and underwear, if the socks are $8.49 and the underwear is $14.88? There is a 20% discount on the items as well.

Step 2: If there are more than one item, add the items together. (If not, ignore this step)

$8.49 + $14.88 = $23.37

Step 3: If there is a discount, multiply the decimal form of the discount by the cost of the item(s), then subtract it from the cost of the item(s). (If no discount, ignore this step)

20% = 20 / 100 = 0.20

$23.37 x 0.20 = $4.67

$23.37 - $4.67 = $18.70

Step 4: Take the Sale Price (Cost after Discount) and multiply it by the decimal form of the HST.

14% = 14 / 100 = 0.14

$18.70 x 0.14 = $2.62

Step 5: Take the Tax and the Sale Price and add the two together. It will give you the Total Cost of the item.

$18.70 + $2.62 = $21.32

Step 6: You are completely done the question and you got very pricey socks and underwear ;) (But Holy God, that must be some pretty good socks and underwear)

Remember that if you are finding PST and GST, DON'T combine the two taxes when you calculate them. LEAVE THEM SEPARATED OR CONCEQUENCES WILL BE WAITING.

Remember to study and then we can all have a Britney Spears party =O If you don't study, cellulite will haunt you forever =OO

Read More...

Today's Slides: December 6

Here they are ...



Read More...

Blogging on Blogging ;D

Consumer Decisions

I learned a lot in this unit. This unit helped me gained more knowledge about taxes and sales. In real life, my mom asked me how much this jacket at GAP was. I told her the right amount with the 25% off sale and the PST and GST. When we went to the cashier, I was right. =) I felt so proud of myself.

Before I never knew about how to do all these taxes and sales. But I'm so happy I learned about it. This unit really helps me a lot especially in real life.

We learned about finding the unit price of one. Like for example,

At a fruit and vegetable stand, a dozen apples sells for $2.50. What is the price of one apple?

$2.50 / 12 = $0.21

So the unit price of one apple is $0.21


Then we learned about GST, PST, HST.

GST stands for Goods and Services Tax

PST stands for Provincial Sales Tax

HST stands for Harmonized Sales Tax. Harmonized Sales Tax is a combination of federal and provincial tax.



Here is an example of how to find GST and PST.


A customer purchases a new suit. The price of the suit is $285.00. What is the cost to the customer after GST and PST are added? The suit is purchased in Ontario.

Price of suit is $285.00

Now find GST and PST by converting the percent to decimal place. A reminder that PST in Ontario is 8%

GST - 6% / 100 = 0.06

PST - 8% / 100 = 0.08

Now multiply the price of the suit with the GST and then PST.

GST - $285.00 * 0.06 = $17.10

PST - $285.00 * 0.08 = $22.80

Now add the taxes together.

$17.10 + $22.80 = $39.90

Now add the price of the suit and the total taxes.

$285.00 + $39.90 = $ 324.90

And now, your done =)


Now here is an example of calculating HST.



Paul went to an electronic store and bought a CD player advertized at $450.00, a set of speakers at $235.00, and a portable telephone at $189.00. How much did he have to pay altogether including taxes? He bought these items in Nova Scotia.

Add all the prices together first.

$450.00 + $235.00 + $189.00 = $874.00

Now find HST of the total price of all the items that is being bought. HST in Nova Scotia is 14%

HST - $874.00 * 0.14 = $122.36

Add the total price of the items being bought and HST.

$874.00 + $122.36 = $996.36

Et Votre Fait! Yay! ( And Your Done! Yay! ) Hehe.


We also learned about the golden ratio.





Read More...

Wednesday, December 5, 2007

Today's Slides: December 5

Here they are ...



Read More...

Tuesday, December 4, 2007

Today we talked about the Golden Ratio. We talked about how are body and alot of other things will work this way.For example If you measure your arm, and then your elbow and down and you divide the long ways by the short way you will get the number 1.618 (That is the Golden Ratio) and if it`s not 1.618 it will be very close.

After we talked about that we went to a question about sales and rate savings.Here's an example.

Corey buys a jacket on sale for $53.99. Before the sale the jacket cost $63.89. What is her percent rate of savings?
1. First you have to divide the sale price by the original price.
sale price/original price = $53.99/$63.89 = 0.8450
2. Then you round it off.
0.8450 rounded off to 0.85 = 85%
3. Then minus the percent from 100% and you find the rate of savings
85% - 100% = 15%

Corey got a 15% rate of savings.

Here is another example of something we did....

new/old

1 Shirt $16.99/$18.99 = 89% 89% - 100% = 11% off
2 Pairs of socks $2.67/$3.29 = 81% 81% - 100% = 19% off
1 Sweater $19.99/$25.50 = 78% 78% - 100% = 22% off

After That we has to find out how much the tax would be for all of these items in total.

$16.99 + $2.67 + $2.67 + $19.99 = $42.32 - total items
GST - 0.06 x $42.32 = $2.54
PST - 0.07 x $42.32 = $2.96
$42.32 + $2.54 +$2.96 = $47.82 - total incl. taxes**

We also talked about ratio's and how they could compare a part:part or a part:whole
The Next Scribe Will Be Serena After Mary.

** And There`s Going To Be a Test,Friday December 7th**

Good Luck To Everybody!!.

Read More...

Today's Slides: December 4

Here they are ...



Read More...

Sunday, December 2, 2007

math

Sorry guys, my internets down.
Thursday in class we skipped mental math and went straight to a test about compairing unit prices. for example:
if Neil finds canned peas offered for sale at three cans for $3.19 in one store, five cans for $4.10 in a second and eight cans for $4.98 in a third. Which store has the lowest unit price?
Step 1:You have to divide it by itself to get one.
Step 2:You have to divide the same thing to the price.
Step 3:You have to comair the unit price of each store and see who has the lowest price.
First you have to find out how much the unit price is for one can for each store.

For the first store there`s three cans for $3.19 . You have to Divide 3 by 3 and the divide the price by 3 and you find the price of one:
3/3 = 1
$3.19/3 = $1.0633 (unit price)
For the second store there`s five cans for $4.10. You have to divide 5 by 5 and then divide the price by 5 and you find the price of one:
5/5=1
$4.10/5 = $0.82(unit price)
For the third store there`s eight cans for $4.98. you have to divide 8 by 8 and then divide the price by 8 and you find the price of one:
8/8 = 1
$4.98/8 = $0.622(unit price)
store 1 - $1.06
store 2 - $0.82
store 3 - $0.62
The lowest unit price/Best buy is eight cans for $0.62

------------------------------------------------------------------------------------------------

After that we started to do some work on taxes. (GST & PST)
For Example:
How much tax will susan pay when she buys a stereo surround sound priced at $2595 in Manitoba?
How much will she pay all together for the system?
Step 1: First you have to find out how much GST(6%) will be.
Step 2: Second you have to find out how much PST(7%) will be.
Step 3: Third you have to add the two taxes together to find the total tax.
Step 4: Then you have to add the Price($2595) to the taxes.

[1] 6%/100 = 0.06 0.06 x $2595 = $155.70 (GST)
[2] 7%/100 = 0.07 0.07 x $2595 = $181.65 (PST)
[3] $155.70[GST] + $181.65[PST] = $337.35 - Total tax
Susan will have to pay $337.35 in taxes.
[4] $155.70[GST] + 181.65[PST] + $2595 = $2932.35
Susan will have to pay $2932.35 all together for the system.

The Next Scribe Will Be Daymon. =)

Read More...

Friday, November 30, 2007

Today's Slides: November 30

Here they are ...



Read More...

Learning is a Two Way Street: A Mentor Reflects

One of your mentors from the University of Regina has posted a reflection of what she has learned from you on her blog. The mentors participate in our class to help you in your learning. How do you feel about helping a student teacher learn the craft of teaching? Click the picture to read what and how Veronique has learned from you.


Read More...

Thursday, November 29, 2007

Today's Slides: November 29

Here they are ...



Read More...

Wednesday, November 28, 2007

Today's Slides: November 28

Here they are ...



Read More...

Tuesday, November 27, 2007

Today's Slides: November 27

Here they are ...



Read More...

November 27,2007 Scribe Post

In today's class we started with mental math on spreadsheets. When we finished correcting the papers, Mr.Kuropatwa began talking about Sales Tax.


  • Sales Tax consists of GST and PST:
    GST:
    Goods & Services Tax (if buying basic needs such as food, clothes)
    PST: Provincial Sales Tax

Mr.Kuropatwa had told us about taxes and how they change every year. He also mentioned a thing or two about what kind of things were never taxed. Such as books, because they contain information to educate, and food because its basic requirement.


Goods & Services Tax


Some examples of GST would be:



  • If you buy 6 dozen muffins, you won't be taxed.
  • If you buy less than 6 items, you were buying a "service".
  • Buying 6 muffins you wouldn't get taxed. (prepared foods)
  • A haircut is not a good, it's a service.
  • Getting a car fixed is buying a service, which means you get taxed.

Provincial Sales Tax

  • anything sold in a province gets taxed.

Example:

  • used car - no GST
  • new car - both GST & PST

Some provinces have HST such as New Brunswick, P.E.I and Quebec. HST stands for Harmonized Sales Tax.


We were given an example to find the Final price of a new computer when taxes are included

EXAMPLE: Dave lives in Nelson, British columbia. How much tax will he have to pay to buy a new computer that costs $2565.00? What will be the final price when taxes are included.

Step (1) Look for B.C tax
, PST: (7%) GST (6%)

(2) Find 6% (6/100=0.06)
Find 7% (7/100=0.07)

(3) Multiply the percentage by the cost of the computer:

GST: 0.06 x $2565.00 = $153.90
PST: 0.07 x 2565.00 = $179.55


(4) To find the total tax, add the PST and GST together to get the answer:


$153.90 + $179.55 = $333.45


Next Scribe will be ... Kay-Ti

Read More...

Monday, November 26, 2007

Today's Slides: November 26

Here they are ...



Read More...

Thursday, November 22, 2007

BLOGGING ON BLOGGING

What I learned in this unit was that spreadsheets is an easy way to use formulas, and organize numbers. I learned that spreadsheets have labels and different types of values. Not only could we put numbersand the different equations but also, we can use Formulas to resolveeach cell. I also learned different types of math tricks in mental mathsuch as when a number is multiplied by 9 you use an easier trick by comparing it by 10.

Examples For Forumlas :

=SUM (B4*B5)
=AVERAGE (D6*D7)

Read More...

Wednesday, November 21, 2007

[ ! ] BLOGGING ON BLOGGING

I thought that our last unit on spreadsheets was fairly simple. I was absent the day our class started the unit, so the next day when we were doing our mental math about spreadsheets, i was lost. After we reviewed the answers, i understood almost every concept. You don't need to know much about spreadsheets, to know how to do one. All you need to know, basically, is what a label is, what a formula is, and what a value is.

A label usually consists of ONLY letters in a cell. A formula is an equation beginning with an equal sign (very important), and a value is content in a cell that consists of nothing other than numbers. Along with this, you're also going to have to know how to identify cells. Cells are the little boxes that make up the spreadsheet.

Along the top of the spreadsheets are letters of the alphabet, and along the left-hand side are numbers. The proper way to identify a cell is to first find the column in which the cell is in, go all the way to the top, and remember the letter. Then find the row in which the cell is located, go all the way to the left, and remember the number. Then put the two together; letter first, number comes after.

Using the spreadsheet above as a reference, this is how you'd determine which cell it is. The highlighted box is under the "B" column, and located in the "2" row, therefore it is cell "B2".

When you know which cell you're supposed to put content in, then its pretty straight forward. If you're typing in a label, you should type NOTHING other than letters or words, with the acception of dates and such. If you're typing in a formula, letters and numbers are allowed, but you MUST remember to place an equal sign (=) before it, or it won't work the way it should. If you were to type in a value, there should be NOTHING but numbers in that cell.

When you put a label into your spreadsheet, it should automatically align to the left of the cell, unless it is further formatted. Opposite of labels, values are automatically aligned to the right of the cell, again, unless it is further formatted. Formulas are similar to labels, they are aligned to the left, and then automatically calculated to show the answer. You'll find that when you type the formula in, the answer will show up in the cell, but in the textbox, the formula is still there.

Speaking of formulas, there are a variety of formulas that are already there for you to use. You can find them all listed under the 'formulas' tab just along the top of the actual spreadsheet. Not all spreadsheet programs are the same, so you might have to search for a button that says 'formulas'. Formulas make spreadsheets all the more easier to work with, because it does all you're calculations for you automatically, the only thing you have to do is make sure the formula that you put in is correct, and that you didn't leave out the equal sign.

Examples of commonly used formulas are:
[ & ] = SUM(A2:G2) , OR , = SUM(A2+B2+C2+D2+E2+F2+G2)
... .... > to add cell values together .
[ & ] = A2*B2
..... .. > to multiply two cells together .
[ & ] = SUM(A2:A7)/2
... .... > to add multiple cells together , then divide by two .
[ & ] = AVERAGE(C2:C9)
....... > to find the average of multiple cells .

Spreadsheets are a good way to keep track of everything, especially when it comes to banking. Its easy to understand, quick to do, simple to access, and a big plus, no paper work OR self calculating!

[ ! ] GOOD LUCK ON THE TEST :)

Read More...

Blogging on Blogging

In our last lesson, i learn a lot of things about spreadsheets. I dont know before how do spreadsheet but thanks to Mr. Kuropatwa, i know now how to make an spreadsheet on my own.
Spreadsheet contains a LABELS and VALUES. Before we put anything in the spreadsheet, we must first READ and FOLLOW the directions carefully because if we dont, everything will be mess up. And if we want to put a formula, always remember that always put an EQUAL SIGN because if we dont, the answer not gonna show up. For example, =sum(A2,A3),we can do this too, =A2+A3, this formula are both the same.
About the tricks too in mental math like how to solve 9 multiply into other number like 42. There's an easy way to solve this without using a calculator. this is how it is,

9x42=378

instead we multiply 9 to 42, we multiply 42 to 10 because 9 is close to 10 and 10 is easy to multiply to 42, just put zero after the number 42 then we get 420

10x42=420

then, we subtract 420 to 42 because we only need nine 42 and we multiply it in 10 so we must take one 42 in 420 and we get 387, and that's the answer.

420-42= 378

Its amazing that we are learning this unit because some other young teenager like us dont go to school. So dont waste time, learning everything makes a big changes in our life.

Goodluck in the test,,,,,

Read More...

Blogging on Blogging

For the past few weeks, we've been learning about spreadsheets. There are different kinds of spreadsheets and they all work differently. It is very important that you follow the instructions carefully, otherwise you won't get the answer you want.

We learned that a cell can contain a label, value, or formula.

A cell that contains words is called a label.
A cell that contains numbers is called a value.
In order for it to be considered a formula, it MUST include an = sign (equal sign).

Some of you may have found this unit pretty easy, while the others found it pretty difficult. However, don't forget to STUDY for the math test tomorrow! Goodluck everyone.

Read More...

Blogging on Blogging

It's Jaaaaaaames

In this section of Math, I found quite a lot of things interesting. However, one thing that stayed with me, was the trick of multiplying by 9. It helped me in a lot of places.

Step 1: Look at the equation. 14 x 9 = ?

Step 2: To multiply them together, multiply by 10. (Which is much easier) 14 x 10 = ?

Step 3: Solve the equation with the 10. 14 x 10 = 140

Step 4: Take the product and minus ONE of the numbers you used in the equation (NOT the 9 or 10). You want to do this, because you wanted 9 groups of that number, NOT 10. 140 - 14 = ?

Step 5: Solve the equation, once again. 140 - 14 = 126

Step 6: Dance around in circles, because you are done!

That is what I think helped me the most in this part of Math. Remember to study! You don't want to become some poor bum on the street, begging for money or trying to buy underwear, because you don't have any. A healthy mind, is a good mind!

Read More...

Blogging on Blogging =)

Hello, Its me Joyce.

During this past few weeks I have learned alot about spreadsheets and the different kinds of spreadsheets I never knew before.

When doing spreadsheets you always have to read the directions very carefully. If you don't, it won't work.

When you type in a formula, we always have to have an "=" sign (equal sign). If there isn't a equal sign, IT ISN'T A FORMULA, it would be called a value.

A Label is a cell with words and a Value is a cell with numbers.

We looked at google spreadsheets and pbwiki spreadsheets.

This is what I learned in this unit =)


Good Luck on the test everyone =) and take your time =)

Always Smile,
Joyce

Read More...

canada's food guide

Today in class we started a new lesson CANADA'S FOOD GUIDE this lesson is talking about what is the safe and healthy food to eat for our everyday living. Mr: k told us that the light mayo is not a mayonnaise you can tell that by looking at the nutrition facts of this product.











the next scribe will be mary.....

Read More...

Blogging On Blogging

This is my Blogging on Blogging. during this past month i had learn So many things that i never even thought about. Like a new way of multiplying. In stead of......Pressing on your caclulator 34x36=1224 u can do it this way..

Example: take the two numbers that are the same from each digit. Witch is 3. Add one of them to make it turn to 4. so now you have 3x4 now multiply that together to get 12. then you take the 4 and the 6 that was left over then multiply that together and you get 24. So now you got the answer to the multiplication question. Its 1224 =D

34x36

3 x add one to the three = 4

3 x 4= 12

take the left overs

4 x 6 = 24

Now put it together

1224 =D


That was a new multiplication problem that i learn in Class and theres lots more.
In our current assignment spreadsheets. I learned that this symbol ( ^ ) was Exponent on the keyboard and this(
* ) was Multiplication and( / )was Division. Well good luck to everyone on the spreadsheets test and hope you all do well. :D

Read More...

Today's Slides: November 21

Here they are ...



Read More...

Monday, November 19, 2007

Spreadsheets Assignment 6 - The Multiplication Table

Hand in your assignment here by adding a comment to this post. Your comment should include your name (first name only) and a link to your page on the class wiki where you created your multiplication table using the spreadsheet built in to pbwiki.

This is a bonus marks assignment. Only PERFECT assignments will receive any marks.



Photo credit: Multiplication Table

Read More...

Thursday, November 15, 2007

November 15, 2007 Scribe Post.

What we learned in class today, was how to use some techniques in Spreadsheets. It's interesting because the spreadsheets that we used was a lot different from the other spreadsheets we usually use. I also learned how to make a new page on http://cm20sf07.pbwiki.com; Not only do we have our own page as a class, but we also could put our assignments, and we can make our own spreadsheets. We may edit it and publish it so other people may see it. I also learned how to get answers on using basic Formulas to figure out the result of an equation more easily.

For example:
= Sum (B3:D3)
=Average (A1:A11)

*The next scribe will be Melchor.

Read More...

Wednesday, November 14, 2007

In Our class ,we do mental math. Mr.K Gave us a 10 Question to answer. each Question is all about the spreadsheet Except a and 10.Mr.K taught us how to use the BEDMAS some of us know how to use the BEDMAS and some are not for example =4+8*2=20 This is how the answer got.
we should do first multiplication lot stead of addition Because Division or multiplication must be done first before addition division or subtraction.
But if the Question is written in this way =(4=8)2=24
always remember that we should add first the number inside the column before multiply it.




The next scribe is
BatangX

Read More...

Today's Slides: November 14

Here they are ...



Read More...

Tuesday, November 13, 2007

Scribe post, November 13, 2007.

Our class started off with 10 mental math questions as usual. Mr. Kuropatwa tried to explain how to answer the questions while we were marking our papers, because a few students had a little difficulty coming up with solutions. The first question was tricky; it asked us what would appear in the spreadsheet cell if "8*2" was in it. Some students made the mistake of multiplying it together. You'd actually put "8*2" in the cell, because the result of the equation doesn't appear unless the formula has an = before it.

After correcting our mental math sheets, the class headed to the maclab to do some work online. Due to the bad connection, we just ended up doing our homework in the yellow booklets we were given.

HOMEWORK:
+ Page 151 # 1-2
+ Page 163 # 1-2 & 4-7
+ Page 173 # 1-3
+ assignments 1-4 online: http://cm20sf07.pbwiki.com/

> The next scribe will be Jay.

Read More...

Today's Slides: November 13

Here they are ...



Read More...

Monday, November 12, 2007

Scribe Post - November 12, 2007

Today in class, we began by talking about the lockdown drill that took place this morning. Although it's not part of math, it is still very important. Other than that, we did our daily mental math and I believe that many of us were having difficulties with the problems. Most of us were confused about multiplying the percents with another number. It would be easier if you just find the percent of the number, rather than multiplying them. The answer would still be correct if you multiply both the number and the percent. Why? The thing is, you divide by 100 because the percent symbol means to divide by 100. Here is an example:

25% x 68
50% of 68 = 34
25 % of 68 = 17

OR

25% x 68 = 1700%
1700% / 100% = 17

We also did a quiz, which wasn't too hard. Still, many of us had some problems here and there. The next scribe will be Maximo.

Read More...

Today's Slides: November 12

Here they are ...



Read More...

Spreadsheets Assignment 4

In the comments below this post leave your name and a link to your Spreadsheet Assignment 4 published online. Just so you understand the math behind how all this works:

No Name = No Marks

and

No Link = No Marks


Smart Spreadsheets- Assignment - Google Docs

Read More...

Friday, November 9, 2007

Scribe post, November 9, 2007.

Today's class began with our daily Mental math. The questions were almost like a review of what we already knew about Spread sheets. We were given a little over 5 minutes to answer all the questions to the best of our ability, then we exchanged our papers and corrected them as a class.

After handing in our papers to Mr. Kuropatwa, we went to the lab to work on our spread sheet assignments. There are 9 different assignments posted on the site http://cm20sf07.pbwiki.com/. You can also find this link on the last page of yesterday's slides. Each assignment has its own site, be sure to put your link on the right page.

When you've completed the assigment:
1) Make a final save.
2) Publish your work.
3) Get the link to your work.
4) Comment on the correct class blog
5) Include your link and your name in your comment.
* YOUR NAME IS IMPORTANT! No name, no marks.

[ ! ] The next scribe will be Tina.

Read More...

Today's Slides: November 9

Here they are ...



Read More...

Thursday, November 8, 2007

Scribe, November 8, 2007

Today, we did some mental math. Then we headed to the mac lab and did our first spreadsheet/first assignment.

Whats important in spreadsheets is that you have to follow the directions very carefully, using the addresses like for example, C3 .

Today for our assignment we had to copy what was on the spreadsheet and then we clicked the link that brings us to a written part of our assignment, which we had to follow carefully.

If one 'value', 'label', or 'formula' isn't placed correctly, everything will be messed up.

=) There isn't much we did.

The next scribe will be, Deaarly.

Read More...

Today's Slides: November 8

Here they are ...



Read More...

Spreadsheets Assignment 3

In the comments below this post leave your name and a link to your Spreadsheet Assignment 3 published online. Just so you understand the math behind how all this works:

No Name = No Marks

and

No Link = No Marks


Smart Spreadsheets- Assignment - Google Docs

Read More...

Spreadsheets Assignment 2

In the comments below this post leave your name and a link to your Spreadsheet Assignment 2 published online. Just so you understand the math behind how all this works:

No Name = No Marks

and

No Link = No Marks


Style File- Assignment - Google Docs

Read More...

Spreadsheets Assignment 1

In the comments below this post leave your name and a link to your Spreadsheet Assignment 1 published online. Just so you understand the math behind how all this works:

No Name = No Marks

and

No Link = No Marks


Style File (before) - Google Docs

Read More...

Wednesday, November 7, 2007

Spreadsheet


Today, Mr. Kuropatwa taught us about creating and modifying spreadsheets:

To make the text or labels BOLD or ITALIC

BOLD - click the letter B in the format toolbar to make it BOLD and click the cell you want to change for example: B1 after highlighted then click the B in the format toolbar

ITALIC - click the letter i in the format toolbar to make it ITALIC and click the cell you want to change for example: D1 after highlighted then click the i in the format toolbar

To make the row longer - click the line between the two rows you want to become longer for example: row A and B there is a line between them click it and drag it to make the row longer

To align the label or the value to center or opposite the default setting - click the align in the format toolbar and choose were side you want to align it for example: from B3 to B8 highlight it and then click the align and choose which side you want it to align

To make the whole row BOLD or ITALIC - just drag the first row you want for example: from A6 to A9 start dragging A6 to A9 and after highlighted click the B or i in the format toolbar

To make the value a dollar amount - click the format in the format toolbar and then choose the one with the dollar sign for example: the cell D4 to D8 you want it to change to dollar amount highlight it and click the format in the format toolbar and then click the one you want to use

To make a border - click the icon that is a box that are divided into four for example: you want to make a border from A1 to A7 highlight it and click the icon boxes that are divided into four

To color the cell - click the icon that is a box that are divided into four and has different color inside the four square for example: you want to change the color of cell B1 to B5 highlight it and click the box that has different color inside the four square and choose the color you want and thats it


The next scribe will be...... Joyce

Read More...

Today's Slides: November 7

Here they are ...



Read More...

Monday, November 5, 2007

Consumer Math 20S (Fall 2007): bloggingand blogging

Consumer Math 20S (Fall 2007): bloggingand blogging

Read More...

spreadsheet

Today, we started our class with ten mental math question, the first five question is about spreadsheet and the second five question is about how to solve 9 multiply by two number, for example: 9x43

Then after the mental math, Mr. Korupatwa showed us, how does spreadsheet works. The letters that we see in the upper part of the spreadsheet is called “Column” and the number in the right side of the spreadsheet is what we called “row”. then the letters or text inside the cell is what we called “label” and the number inside the cell is we called “value”, and then the last one we can see in from the spreadsheet is called formula, for example: =SUM(B12+G5) that’s how formula look like………I hope this is good enough!

The next scribe will be……………..almond

Read More...

Today's Slides: November 5

Here they are ...



Read More...

Lessons from the geese??


The geese who inhabit the wildlife preserve where we walk each day are pretty much gone, having migrated south before the snow flies. I wonder did you see them, too, heading south for the winter flying along in "V" formation? Do you know what science has discovered as to why they fly that way?

FACT 1 - As each Goose flaps its wings it creates uplift for the birds that follow. By flying in a V formation, the whole flock adds 71 per cent greater flying range than if each bird flew alone.

FACT 2 - When a Goose falls out of formation, it suddenly feels the drag and resistance of flying alone. It quickly moves back into formation to take advantage of the lifting power of the bird immediately in front of it.

FACT 3 - When the lead Goose tires, it rotates back into the formation and another Goose flies to the point position.

FACT 4 - The Geese flying in formation honk to encourage those up front to keep up their speed.

FACT 5 - When a Goose gets sick, wounded or shot down, two Geese drop out of formation and follow it down to help and protect it. They stay with it until it dies or is able to fly again. Then, they launch out with another formation or catch up with the flock.

Are there lessons we can learn from a gaggle of geese? What do you think?

Read More...

Sunday, November 4, 2007

november 2,2007.

This is I what I learn on the last Friday in our class, we finish wages and salaries and we're moving to the next lesson. the lesson is about the spreadsheet but before we start that, mr kuropatwa gave us a test paper to answer but that's not a quiz. its about the spread sheet. that test paper is about how to follow and understand the question carefully. The question in the paper is so hard and very tricky for some of us. mr kuropatwa gave us a half hour to answer the question. Then after that, mr kuropatwa show us how its work. This question is related to our next lesson because help us how to follow and understand the question carefully.in spreadsheet, you just not add the number you can see there, you must understand the question first before you answer it. And that test Mr. Kuropatwa, He said read all the question after you answer, that's all I learn on the last Friday.

The next describe is Melchor

Read More...

Friday, November 2, 2007

Today's Slides: November 2

Here they are ...



Read More...

Thursday, November 1, 2007

bloggingand blogging

I learn the other is how to find the wages and salaries, it sound hard when firts studied it. but its not, If you atten in class irregular,that will be really hard, so I'am attending the class regular,so I its not hard for me and i learn this lesson very well because I attentd the class regularand especially the technique and style of teaching of Mr. kuropatwa.

In this lesson,I leanr lots of things ang technique for example: find the gross pay of a works work 46 hours this week. he paid doble time for every overtime he work. His regular hours per week is 40 hour and He paid $8.00 per hours.
* find the over time hours by subtracting the Total hours to the Regular hours 46 hour - 40 hour =6 hour (overtime pay)
* find the over time pay by multiplying the overtime hours to overtime rate and to wage
6 hours times 2 tmes $ 8.00 =$96.00 (overtime pay)
* find the regular pay by multiplying the regular hours to waege
40 hours times $ 8.00=320(regular pay )
* then last add the overtime pay and regular pay to get the total gross pay $320.00 add to
$96.oo=$ 416.00 this is the <total grosspay >

Read More...

Wednesday, October 31, 2007

net pay

Today we started the class in grouping and we got three problem to solve the title are Summer Wages, everyone has to pay their dues, and what does Mary Rose take Home.

I want to show the solution of this problem "what does Mary Rose take home", I found this problem is to helpful to me I hope you guys do to.

This is the problem and solution..........

What Does Mary Rose Take Home?
Mary Rose works part time and is paid $500.00 gross pay semi-monthly.For her wages she estimates her CPP contribution to be about 3% of her gross pay, her EI contribution to be about 2% of her gross pay, and her income tax about 20%.

(a) Find Mary Roses' estimated total deductions and net pay.
(b) Find Mary Roses' actual total deductions and net pay.

a) 3%/100%=0.03 2%/100%=0.02 20%/100%=0.2
0.03 * $500.00=$15 0.02*$500=$10 0.2*$500=$100

CPP=$ 15 $ 500 b) $500 $500
EI=$ 10 -$ 125 CPP=$ 17.53 -$140.33
FT=$ 100 ______ EI=$ 66.80 _______

PT=$ 100 $ 375/net pay FT=$ 47.00 $359.67/net pay
_______ __________
$ 225 $140.33

The next scribe will be jay........

Read More...

Today's Slides: October 31

Here they are ...



Read More...

Blogging on Blagging

This is my Blogging on Bogging, in our last lesson about wages and salaries; I learn a lot of things. for example: how much money a worker earn if she/hi work in this hours: M-9, T-9, W-8, TH-7, F-10 and his/her wages per hour is $12.00

Solution:

* add all the hours
9+9+8+7+10 = 43 hours
* multiply the total hours to the wages per hour
$12.00x43 hours=$516.00
then the total salaries that the worker eared is $516.00

This lesson in wage and salaries is really gonna help us in our day to day especially the working student.


Read More...

Tuesday, October 30, 2007

Today's Slides: October 30

Here they are ...



Read More...